Φροντίδα και πλύσιμο υπνόσακου

Έχουμε αγοράσει τον υπνόσακό μας και όπως είναι φυσικό θέλουμε να τον διατηρήσουμε σε άριστη κατάσταση. Φροντίζοντας, πλένοντας και αποθηκεύοντας τον υπνόσακο σωστά αυξάνουμε τη διάρκεια ζωής του.

Στην κατασκήνωση

Είτε πρόκειται για πουπουλένιο ή συνθετικό υπνόσακο κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης θα πρέπει να τον διατηρήσουμε στεγνό και καθαρό. Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής του υπνόσακου ενώ θα προσφέρει και καλύτερη μόνωση.  Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω μικρές συμβουλές:

  •  Κοιμηθείτε με καθαρά ρούχα. Είναι σημαντικό να έχουμε μια καθαρή αλλαξιά ρούχα, ας τις πούμε πιτζάμες, με την οποία θα χωνόμαστε μέσα στον υπνόσακο ακόμα και αν δεν έχουμε κάνει μπάνιο. Η βρωμιά, ο ιδρώτας και οι άλλες εκκρίσεις του σώματός μας με την πάροδο του χρόνου μειώνουν τη μονωτική ικανότητα του υπνόσακου. Για να καλύψουμε το κεφάλι και τα μαλλιά μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σκούφο ή ένα buff. Επίσης δεν ξεχνάμε να καθαρίσουμε το αντηλιακό από το σώμα μας, το πρόσωπο και τον λαιμό. Τέλος αν έχουμε ανάψει φωτιά ή έχουμε μαγειρέψει φροντίζουμε να το κάνουμε με άλλα ρούχα ώστε να μη μυρίσει ο υπνόσακος.
  • Χρησιμοποιήστε ένα σεντόνι υπνόσακου – liner. Το σεντόνι υπνόσακου μας βοηθάει να διατηρήσουμε τον υπνόσακο καθαρό ενώ προσθέτουν και επιπλέον μόνωση. Θα τα βρούμε από διάφορα υλικά όπως βαμβάκι, μετάξι, μαλλί ή πολυεστέρα τα οποία ανάλογα με το υλικό έχουν και αντίστοιχο βάρος. Στο τέλος της εξόρμησης απλά πλένουμε το σεντόνι υπνόσακου.
  • Προστατέψτε τον υπνόσακο από το έδαφος. Αν σχεδιάζετε να κάνετε ένα μπιβάκ και να κοιμηθείτε κάτω από τον έναστρο ουρανό καλό είναι να τοποθετήσετε κάτω από το υπόστρωμα κάποιο αδιάβροχο υλικό για προστασία. Στο χώμα, εκτός από την υγρασία, μπορεί να έχει πέτρες ή αγκάθια που θα σκίσουν τον υπνόσακό σας.
  • Φερθείτε με αγάπη στον υπνόσακό σας. Μην κάθεστε τυλιγμένοι με τον καλό πουπουλένιο υπνόσακό σας δίπλα στη φωτιά, μια σπίθα φτάνει για να ανοίξει τρύπες Μη χοροπηδάτε μέσα σε αυτόν θα καταστρέψετε τη μόνωση που υπάρχει εκεί. 
  • Να έχετε υπομονή με τα φερμουάρ: Πολλές φορές τα φερμουάρ στον υπνόσακο πιάνονται με κίνδυνο, αν τα τραβήξουμε απότομα, να τον σκίσουμε. Επίσης αν ο υπνόσακός μας έχει φερμουάρ διπλής κατεύθυνσης μπορεί να μας ανοίξει χαμηλά στα πόδια. Κάντε εξάσκηση στο σπίτι ώστε να μη σας συμβεί αυτό μέσα στο σκοτάδι!
  • Δανείστε τον με σύνεση: Όταν δανείζουμε τον υπνόσακό μας είναι καλό να δείξουμε στο φίλο μας πως λειτουργεί και να θέσουμε κάποιους κανόνες για τη χρήση του. Επίσης είναι καλό να του ζητήσουμε να χρησιμοποιήσει σεντόνι υπνόσακου.
  • Καλός αερισμός: Ο καλός αερισμός του υπνόσακου είναι σημαντικός για να φύγει όποια υγρασία έχει μαζευτεί τη νύχτα. Τον γυρίζουμε μέσα έξω και τον αφήνουμε για λίγη ώρα. Ποτέ δεν τον αφήνουμε σε άμεση ακτινοβολία γιατί με αυτόν τον τρόπο χαλάει το εξωτερικό του. Αν μας βραχεί ίσως χρειαστεί κάποιες ώρες για να στεγνώσει. Μετά την επιστροφή μας σπίτι τον αφήνουμε να αεριστεί καλά.

Μεταφορά και αποθήκευση υπνόσακου

Τις περισσότερες φορές μεταφέρουμε τον υπνόσακό μας στη θήκη μεταφοράς του. Συνήθως είναι μαζί με τον υπνόσακο, αλλά πολλές φορές μπορούμε να την αγοράσουμε ξεχωριστά. Θήκες θα βρούμε σε διάφορα μεγέθη ενώ υπάρχουν αδιάβροχα μοντέλα.

Ας δούμε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Για να βάλουμε τον υπνόσακο μέσα στη θήκη του αρχικά προσπαθούμε να βγάλουμε όσο περισσότερο αέρα γίνεται. Στη συνέχεια αρχίζουμε να τον “χώνουμε” στη θήκη από τη θέση των ποδιών και με το φερμουάρ μισάνοιχτο.
  • Σπρώχνουμε το κάτω μέρος στον πάτο της θήκης και στη συνέχεια πιέζουμε ώστε να μπει ο υπνόσακος ομοιόμορφα. Με τον τρόπο αυτό βγαίνει έξω ο αέρας και οι ραφές δέχονται την ίδια πίεση.
  • Αν ο υπνόσακος είναι αδιάβροχος γυρνάμε το μέσα έξω ώστε να μην εγκλωβιστεί αέρας στο εσωτερικό του.
  • Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε μια ελαφρώς μεγαλύτερη θήκη για ευκολία. Ο υπνόσακος θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο στο σακίδιο.
  • Υπάρχουν θήκες οι οποίες διαθέτουν ιμάντες τους οποίος μπορούμε να τραβήξουμε ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο όγκος του υπνόσακου. Η χρήση τους δεν πρέπει να γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί μπορεί να χάσει η μόνωση την ικανότητα διόγκωσης.
  • Αδιάβροχες θήκες. Είναι μία πολύ καλή λύση όταν πρόκειται να συναντήσουμε βροχερό καιρό και ειδικά όταν κουβαλάμε τον υπνόσακο εκτός σακιδίου. Μία άλλη λύση είναι να βάλουμε τη θήκη σε μια γερή σακούλα από σκουπίδια.

 Αποθήκευση υπνόσακου

Ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύουμε τον υπνόσακο επηρεάζει τη διάρκεια ζωής του. Όταν φτάσουμε σπίτι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αερίσουμε τον υπνόσακο και να σιγουρευτούμε πως είναι στεγνός.Για να στεγνώσει καλά ο υπνόσακος τον κρεμάμε ανοιχτό έξω για 6 – 8 ώρες προσέχοντας να μη δέχεται απευθείας ηλιακή ακτινοβολία. Αν θέλουμε μετά από 4 ώρες μπορούμε να γυρίσουμε το μέσα έξω για να στεγνώσει καλύτερα, ειδικά αν ο υπνόσακός μας είναι έχει αδιάβροχο εξωτερικό. Αν δε διαθέτουμε εξωτερικό χώρο ή βρέχει μπορούμε να τοποθετήσουμε κάπου μέσα τον υπνόσακο ή να τον βάλουμε στο στεγνωτήριο. Για να διατηρήσουμε την ικανότητα της μόνωσης να διογκώνεται το στεγνωτήριο τοποθετούμε μέσα 2 -3 μπαλάκια του τένις. Επίσης χρησιμοποιούμε χαμηλή θερμοκρασία για να προστατεύσουμε τα υλικά μας.Στη συνέχεια τον αποθηκεύουμε στην ειδική θήκη αποθήκευσης που μπορεί να είναι είτε βαμβακερή είτε από δίχτυ. Συνήθως συνοδεύει τον υπνόσακο. Εναλλακτικά μπορούμε να κρεμάσουμε τον υπνόσακο σε μία κρεμάστρα στην ντουλάπα μας.Ποτέ δεν αποθηκεύουμε τον υπνόσακο συμπιεσμένο γιατί με τον τρόπο αυτό καταστρέφεται η μόνωση. Επίσης οι αδιάβροχες τσάντες αποθήκευσης δεν προτείνονται γιατί μπορεί να δημιουργηθεί υγρασία στο εσωτερικό τους και ο υπνόσακος να μουχλιάσει. Φροντίζουμε ο χώρος αποθήκευσης να είναι δροσερός και ξηρός. 

Πλύσιμο υπνόσακου 

Λερώθηκε ο υπνοσακός σας ή η μόνωση χάνει τη διόγκωσή της; Τότε είναι σίγουρα η ώρα να τον πλύνετε. Καλό είναι να πλένετε τον υπνόσακο μια φορά το χρόνο, ανάλογα βέβαια με τη χρήση που του κάνετε, γιατί ο ιδρώτας και η λιπαρότητα του δέρματος περνάνε στη μόνωση (πουπουλένια και συνθετική) με αποτέλεσμα να χάσει τη μονωτική της ικανότητα. Τον υπνόσακο μπορείτε να τον πλύνετε μόνοι σας στη μπανιέρα, πραγματικά πολύ δύσκολο, να τον στείλετε σε ένα καθαριστήριο ή να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο πλυντήριο και στεγνωτήριο.

Στο πλυντήριο

Για να πλύνετε τον υπνόσακο σε πλυντήριο ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

  1. διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή
  2. χρησιμοποιείται το σωστό απορρυπαντικό για πούπουλο ή συνθετικό
  3. τον βάζετε στο πρόγραμμα για τα ευαίσθητα στην κατάλληλη θερμοκρασία
  4. επαναλαμβάνεται το ξέπλυμα
  5. όταν βγάζετε τον υπνόσακο τον πιάνετε όλο και όχι μόνο από την άκρη. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η τάση στις ραφές
  6. τον στύβουμε απαλά
  7. τον βάζουμε στο στεγνωτήριο σε χαμηλή θερμοκρασία
  8. προσθέτουμε 2 – 3 μπάλες του τένις, οι οποίες βοηθάνε να σπάσουν τυχόν συσσωματώματα που έχουν δημιουργηθεί κατά το πλύσιμο
  9. Επαναλαμβάνουμε το στέγνωμα μέχρι να είναι εντελώς στεγνός ο υπνόσακος

Επιτόπου καθαρισμός

Συνήθως τα μέρη του υπνόσακου που λερώνονται περισσότερο είναι τα πόδια και το κεφάλι, τα οποία είναι καλό να τα καθαρίσουμε επιτόπου πρώτα. Επίσης καμιά φορά ο υπνόσακος χρειάζεται μόνο ένα επιτόπιο καθάρισμα και όχι πλύσιμο ολόκληρος. Η διαδικασία είναι απλή:

  1. εφαρμόζουμε μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού στο σημείο όπου είναι λερωμένος ο υπνόσακος
  2. με μια μαλακιά οδοντόβουρτσα απαλά καθαρίζουμε το σημείο
  3. ξεπλένουμε με ένα βρεγμένο σφουγγάρι

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού κρατάμε το περίβλημα μακριά από τη μόνωση ώστε να μη βραχεί. Αν τύχει και βραχεί η μόνωση φροντίζουμε να στεγνώσει καλά. Επιπλέον ασφαλίζουμε όλα τα κορδόνια μας ώστε να μην μπλεχτούν κατά τη διάρκεια του πλυσίματος. Δεν κάνουμε ποτέ στεγνό καθάρισμα γιατί τα καθαριστικά αυτά είναι πολύ ισχυρά και μπορεί να καταστρέψουν τα πούπουλα. Φυσικά δεν χρησιμοποιούμε μαλακτικό και χλωρίνη. 

Στο χέρι 

Το πλύσιμο του υπνόσακου στο χέρι είναι μια χρονοβόρα και κοπιαστική διαδικασία όποιος είναι έτοιμος να το δοκιμάσει μπορεί να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα.

  1. Γεμίστε τη μπανιέρα με κρύο ή ζεστό νερό, ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή
  2. Προσθέστε το κατάλληλο απορρυπαντικό. Μη ρίξετε υπερβολικά πολύ γιατί θα σας είναι δύσκολο να το ξεπλύνετε.
  3. Βάλτε τον υπνόσακο στο νερό και αργά αργά μουσκέψτε τον όλο.
  4. Τρίψτε τα πιο βρώμικα σημεία και αφήστε τον να μουσκέψει για περίπου μια ώρα
  5. Αδειάστε την μπανιέρα και στίψτε απαλά τον υπνόσακο
  6. Γεμίστε πάλι τη μπανιέρα με καθαρό νερό και αρχίστε το ξέβγαλμα. Αφήστε τον υπνόσακο περίπου 15 λεπτά.
  7. Στίψτε τον και επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.
  8. Στίψτε τον απαλά για να φύγει το περισσότερο νερό. Μαζέψτε τον όλο σε κουβάρι για να μην τραβηχτούν οι ραφές.
  9. Αν το οικιακό σας στεγνωτήριο είναι πολύ μικρό τότε θα δημιουργηθούν συσσωματώματα οπότε είναι καλύτερα να τον μεταφέρετε σε ένα καθαριστήριο.
  10. Αν πάλι δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε καθαριστήριο απλώστε τον σε μια καθαρή επιφάνεια με χαμηλή υγρασία και χαμηλή υγρασία. Μπορείτε επίσης να τον κρεμάσετε. Καθώς στεγνώνει ο υπνόσακος μπορεί να χρειαστεί να σπάσετε τα συσσωματώματα.

Μερικές ακόμα μικρές συμβουλές

Ο τακτικός έλεγχος του υπνόσακος μας βοηθάει να εντοπίσουμε μικροπροβλήματα τα οποία μπορεί να εξελιχθούν αν αφεθούν στη μοίρα τους. Έτσι καλό είναι να ρίχνουμε μια ματιά στις ραφές, τα κορδόνια και τα φερμουάρ. Επιπλέον ελέγχουμε αν το πούπουλο είναι ομοιόμορφα καταμερισμένο σε όλο τον υπνόσακο.

Αποκατάσταση αδιαβροχότητας

Η αρχική αδιαβροχότητα του υπνόσακου χάνεται με την πάροδο του χρόνου και η αποκαστάστασή της είναι σημαντική για να διατηρήσετε τον υπνόσακο λειτουργικό και σε καλή κατάσταση. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα με την εφαρμογή των οποίων ο υπνόσακος αδιαβροχοποιείται.

Πούπουλα που βγαίνουν

Σε πολλούς πουπουλένιους υπνόσακους υπάρχει μια εσωτερική μεμβράνη από πυκνό υλικό η οποία αποτρέπει τα πούπουλα να βγαίνουν από τον υπνόσακου. Πάντως αν μερικά πούπουλα δραπετεύσουν από τον υπνόσακο δεν χρειάζεται να αγχωθείτε, είναι φυσιολογικό να συμβαίνει ιδίως στις ραφές. Το σκληρό μέρος του φτερού μπορεί να περάσει μέσα από τον υπνόσακο, ειδικά σε έναν καινούριο υπνόσακο. Προσπαθήστε να βάλετε πάλι μέσα τα πούπουλα τραβώντας τα προς τα μέσα. Οι τρύπες που θα μείνουν θα είναι απειροελάχιστες.

Σκισμένο ύφασμα

Σε περίπτωση που σκιστεί λίγο ο υπνόσακός σας κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης έχετε τις παρακάτω επιλογές:

  • Ράβουμε την τρύπα με το χέρι (πάντα έχουμε μαζί μας βελόνα και κλωστή). Σπίτι μπορούμε να το ξηλώσουμε και να ράψουμε το σημείο καλύτερα με μία τρύπα.
  • Φτιάχνουμε ένα μπάλωμα από ταινία, σε στρογγυλό σχήμα. Σπίτι όταν θα πάμε να το βγάλουμε υπάρχει πιθανότητα η κόλλα να μείνει και η τρύπα να μεγαλώσει.
  • για μια μικρή τρύπα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοκόλλητο επίδεσμο.

Σε περίπτωση που η τρύπα είναι μεγάλη καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για την επιδιόρθωση.

Χαλασμένο φερμουάρΌσον αφορά το φερμουάρ το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε το πρόβλημα.

  • Σκόνη και χώμα μπορεί να έχουν πιαστεί στα δόντια. Αρχικά καθαρίζουμε καλά τα δοντάκια, αν δε δουλέψει ψάχνουμε πιο άλλο μπορεί να είναι το πρόβλημα
  • Πολύ συχνά αυτό που χαλάει είναι το κλιπ του φερμουάρ. Είναι ο μηχανισμός ο οποίος κινείται πάνω κάτω και συνδέει τις δύο πλευρές του φερμουάρ. Αν στραβώσει ή φθαρεί τότε παύει να είναι λειτουργικό.
  • Με τη συχνή χρήση το φερμουάρ φθείρεται και δεν μπορεί να συνδέσει τις δύο πλευρές.
  • Κάποιο από τα δόντια του φερμουάρ έχει σπάσει και το κλιπ δεν μπορεί να συνδέσει τις δύο πλευρές.

Είναι καλό να έχουμε μαζί μας μια πένσα μιας και είναι πολύτιμο εργαλείο για την επισκευή ενός φερμουάρ. Πολλές φορές το κλιπ δεν κάνει σωστά τη δουλειά του γιατί έχει χαλαρώσει. Ένα μικρό σφίξιμο με την πένσα συνήθως φτάνει για να λειτουργήσει ξανά.

Τέλος, μπορούμε να έχουμε μαζί μας ένα σετ άμεσης επιδιόρθωσης φερμουάρ.

>Δείτε την ποικιλία από υπνόσακους εδώ

http://eosartas.gr/

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

Όταν επισκέπτεστε οποιονδήποτε ιστότοπο, ενδέχεται να αποθηκεύει ή να ανακτά πληροφορίες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, κυρίως με τη μορφή cookie. Ελέγξτε τις προσωπικές σας υπηρεσίες αναφορικά με τα cookies εδώ.

Αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπος και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί στα συστήματά μας.

Για τη χρήση αυτού του ιστότοπου χρησιμοποιούμε τα παρακάτω cookies που απαιτούνται από τεχνική άποψη
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες