Ένας χρηστικός δεκάλογος για να διαλέξετε ή να παραγγείλετε το όπλο που σας ταιριάζει. Προσέξτε τον, αξίζει τον κόπο.
- Ιεραρχήστε πρώτα να ταιριάζει στα “μέτρα” σας και εντυπωσιαστείτε μετά από την εξωτερική του εμφάνιση. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν θα εντυπωσιαστείτε ποτέ θετικά από τη χρήση του.
- Επιλέξτε το βάρος του ανάλογα με τη χρήση του. Ένα βαρύ όπλο θα αποδειχθεί προβληματικό στο πολύωρο περπάτημα, αλλά ένα πολύ ελαφρύ θα σας ταλαιπωρήσει σε ένα “ζεστό” καρτέρι.
- Αξιολογήστε σε κάθε περίπτωση το καλό ζύγισμα, περισσότερο από το επιδιωκόμενο βάρος.
- Επιλέξτε το μήκος κάννης ανάλογα με την ταχύτητα και την ακρίβεια σκόπευσης που επιδιώκετε. Το δραστικό βεληνεκές αφήστε το για την επιλογή σύσφιγξης (τσοκαρίσματος). Μια μακριά κάννη καθυστερεί τη σκόπευση, αλλά προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια. Μια κοντή κάννη “έρχεται” πιο γρήγορα, αλλά ταιριάζει περισσότερο σε μπηχτές τουφεκιές.
- Επιλέξτε τη σύσφιγξη (τσοκάρισμα) ανάλογα με τα είδη κυνηγίου που προτιμάτε. Οι μεγάλες συσφίγξεις προσφέρουν δραστικό βεληνεκές, αλλά είναι πιο αυστηρές στα σκοπευτικά λάθη.
- Στα δισκάνδαλα δίκαννα, το αγγλέ κοντάκι προσφέρει καλαισθησία και λειτουργικότητα. Αντίθετα, στα μονοσκάδαλα είναι περιττό και παράταιρο.
- Αποφύγετε να αξιολογήσετε ένα όπλο από την εξωτερική του εμφάνιση και από την τιμή πώλησης. Το φτηνό δεν είναι πάντα προβληματικό ενώ δυστυχώς ισχύει και το αντίθετο.
- Προτιμήστε πάντα τη “βασική” έκδοση ενός μοντέλου από την, ίδιας τιμής, λουξ, ολοσκάλιστη έκδοση ενός φτηνότερου μοντέλου.
- Θυμηθείτε πάντα ότι στα μηχανοποίητα όπλα ένα αλληλεπίθετο δίκαννο στοιχίζει πολλαπλάσια από ένα ίδιας ποιότητας κατασκευής αυτογεμές, και ένα πλαγιόκαννο δίκαννο υπερπολλαπλάσια. Στα χειροποίητα το αλληλεπίθετο είναι συνήθως ακριβότερο από το αντίστοιχης ποιότητας πλαγιόκαννο.
- Αξιολογήστε οποιαδήποτε οπλοκατασκευή, έχοντας ως δεδομένο ότι στα λειόκαννα η κύρια, διαχρονική και αδιαμφισβήτητη ιεράρχηση κριτηρίων είναι: Μακροζωία – Λειτουργικότητα – Επιδόσεις – Εμφάνιση.
Του Χρήστου Χατζιώτη
(αρχείο περιοδικού «Κυνηγός & Φύση»)