Του Γιώργου Γάσπαρη
Για να μην αποδειχθεί το γδάρσιμο του αγριόχοιρου δυσκολότερο από τη θήρευσή του!
Όπως υπάρχουν τα κατάλληλα φυσίγγια αναλόγως το θήραμα, έτσι υπάρχουν και τα κατάλληλα μαχαίρια για το καθάρισμα ή το γδάρσιμό τους. Αυτό σίγουρα το ξέρουν πολλοί. Εκείνο, όμως, που ίσως αγνοούν είναι ότι το μέγεθός τους δεν είναι ανάλογο του όγκου του θηράματος. Ποιος θα φανταζόταν ότι το κατάλληλο μαχαίρι για τον αγριόχοιρο διαθέτει λάμα ίδιου μήκους με αυτό της τσίχλας;
“Πω, πω ρε μάγκα!”, φώναξε ο ένας από τους δύο πιτσιρικάδες, 12–14 ετών, που χάζευαν τη βιτρίνα γνωστού κυνηγομάγαζου.
“Αυτό το μαχαίρι είναι για αγριογούρουνο!”, είπε στο φίλο του. “Ξέρω από τον πατέρα μου που είναι κυνηγός. Σούπερ έτσι;”, και προσπαθώντας να κάνει και τον άλλον να το δει, κόλλησε το δάχτυλό του στο τζάμι της βιτρίνας, δείχνοντάς το.
Από περιέργεια, μόλις οι δύο νεαροί έφυγαν, άφησα το σούπερ ποζέ που χάζευα στην ίδια βιτρίνα και πήγα στο μέρος που πριν από λίγο είχαν σταθεί τα παιδιά και μιλούσαν για το μαχαίρι.
Αντίκρισα ένα πραγματικά εντυπωσιακό μαχαίρι τύπου επιβίωσης, επώνυμης φίρμας, το οποίο ήταν τόσο μεγάλο που για μερικά εκατοστά έχανε τον τίτλο τού “μικρού σπαθιού”.
Ο νεαρός, λοιπόν, που “ήξερε” και από τον πατέρα του (που κι αυτός μάλλον δεν ήξερε από πουθενά) υπέθεσε ότι το μήκος του μαχαιριού μεγαλώνει αναλόγως του θηράματος.
Έτσι, λοιπόν, ένα μαχαίρι με λάμα 6–7 cm είναι για τσίχλες και ορτύκια, ενώ ένα μαχαίρι με λάμα μήκους από 30 cm και πάνω είναι για αγριογούρουνο.
Τα πράγματα, όμως, δεν έχουν έτσι…
Μικρό, αλλά θαυματουργό
Όσο κι αν φαντάζει παράδοξο, χρειάζεται ένα μεγαλύτερο μαχαίρι για να ψιλοκόψουμε ένα κρεμμύδι ή μια πιπεριά, από ότι για να γδάρουμε ένα αγριογούρουνο.
Αυτοί που δεν με πιστεύουν, ας παρακολουθήσουν στην τηλεόραση μερικές εκπομπές μαγειρικής, για να δουν τους σεφ και ας πάνε σε σφαγεία για να δουν τι μαχαίρια χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες εκδορείς ή ας πονηρευτούν λίγο και ας ψάξουν σε καταλόγους μαχαιριών.
Θα διαπιστώσουν ότι όλα τα μαχαίρια εκδοράς (γδαρσίματος) έχουν μήκος λάμας από 6 cm! Ναι, καλά είδατε, από 6–12 cm! Μιλάω για μαχαίρι εκδοράς γιατί είναι αυτό που θα χρειαστεί στο κυνήγι του αγριόχοιρου και η χρησιμοποίησή του θα είναι η επισφράγιση μιας επιτυχίας, αφού για να γδάρουμε πρέπει να υπάρχει και το σκοτωμένο “τρόπαιο”.
Η χρήση του μαχαιριού εκδοράς απαιτεί εξοικείωση όσον αφορά την τοποθέτηση του δαχτύλου (δείκτη ή αντίχειρα) στη ράχη της λάμας, έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτη κατευθυντικότητα (να πάει εκεί που θέλουμε) του μαχαιριού από το χρήστη.
Πρέπει να κόβει πολύ και καλό θα ήταν μέσα στο σακίδιο μας να υπάρχει ένα μασσάτι ή μία μικρή πέτρα ακονίσματος, γιατί το υποδόριο λίπος και οι τένοντες στομώνουν αρκετά το μαχαίρι και το να γδάρεις με ένα μαχαίρι που δεν κόβει είναι δοκιμασία.
Για τους πιο “ψαγμένους”, που συμμετέχουν σε μεγάλες παρέες και θέλουν να τεμαχίζουν σε μερίδια το θήραμα, ένας μπαλτάς (σαν αυτόν που έχουν οι κρεοπώλες) είναι ό,τι πρέπει. Σίγουρα με την πρώτη του κιόλας χρήση θα έχει βγάλει τα λεφτά του.
Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
Γι’ αυτούς που θέλουν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα, υπάρχουν και τσεκουράκια–εκδορείς ή σετ μαχαιριών (σε μία θήκη δύο μαχαίρια, ένα μικρό για εκδορά και ένα μεγαλύτερο για τεμαχισμό). Το μεγάλο μαχαίρι, βέβαια, σ’ αυτού του είδους τα σετ, τις περισσότερες φορές μοιάζει με μικρό “μπαλταδάκι”, υποδηλώντας σαφέστατα τον προορισμό χρήσης του.
Για τους λιγότερο απαιτητικούς τώρα ή για κυνηγούς που πρόκειται να κατασκηνώσουν και ο χώρος αποσκευών δεν τους επιτρέπει να έχουν ένα μαχαίρι για κάθε δουλειά, κάποιο μαχαίρι γενικής χρήσης, με λάμα μήκους 10–13 cm (αυτά που συνήθως αποκαλούνται outdoor σε διάφορους καταλόγους), θα βοηθήσει τον κάτοχό του να κάνει κάποιες εργασίες στο κάμπινγκ, αλλά και μετά την καταβολή του θηράματος θα του προσφέρει μια εύκολη και ασφαλή εκδορά.
Ένα μεγαλύτερο μαχαίρι θα μας δυσκολέψει, γιατί κρατώντας το απ’ τη λαβή, το σημείο κοπής κατά την εκδορά (η μύτη του μαχαιριού και μερικά εκατοστά πιο κάτω) θα βρίσκεται αρκετά μακριά, ώστε δεν θα μπορούμε να την ελέγξουμε απόλυτα. Όσο για τη λαβή, θα πρέπει άσχετα από το υλικό που αποτελείται, να προσφέρει σταθερό και ξεκούραστο κράτημα, ανάλογα βέβαια το χέρι του χρήστη.
Το μαχαίρι του φίλου σας (όσο ακριβό ή φτηνό κι αν είναι) που στα χέρια του θαυματοποιεί, στα δικά σας χέρια ίσως το αισθανθείτε “άβολο εργαλείο”. Θα μπορούσαμε χωρίς υπερβολή να πούμε ότι στα μαχαίρια συμβαίνει ό,τι και στα κοντάκια των όπλων: το θέμα των διαστάσεων της λαβής παίζει το ρόλο του! Επίσης, να τονίσω ότι στα μαχαίρια εκδοράς ο μεγάλος υποφυλακτήρας και ειδικά ο τύπος “σταυρού” (αυτός δηλαδή που εξέχει και απ’ τη μεριά της κόψης, αλλά και της ράχης του μαχαιριού) δεν χρειάζεται, αφενός γιατί η κίνηση του μαχαιριού είναι τις περισσότερες φορές μονής φοράς, χωρίς να χρειάζεται να βάλουμε κόντρα για να κινδυνέψουμε, και αφ’ εταίρου ο υποφυλακτήρας, τύπου “σταυρού”, δεν θα μας αφήσει να πιάσουμε σωστά το μαχαίρι μας κατά τη διάρκεια της εργασίας, με αποτέλεσμα να μας κουράζει, αλλά και να εγκυμονεί κινδύνους!
Φροντίστε το σχολαστικά
Και κάτι ακόμα. Κρατήστε τη θήκη του μαχαιριού σας μακριά από υγρασίες και αίματα και καθαρίστε σχολαστικά μετά τη χρήση το μαχαίρι σας, εάν δεν θέλετε να αντικρίσετε “λεκέδες” πάνω στη λάμα του.
Τέλος, στους αμετανόητους μεταφορείς των “μικρών σπαθιών”, που έχουν ως δικαιολογία ότι όταν το όπλο αδειάσει και το θήραμα δεν καταβληθεί θα το αντιμετωπίσουν μ’ αυτά (μιλάω για τα τεράστια μαχαίρια που πολλοί κουβαλούν στους ελληνικούς κυνηγότοπους), θα συμβούλευα απλώς να μάθουν καλύτερο σημάδι, γιατί το γεγονός αντιμετώπισης αγριόχοιρου με μαχαίρι έχει καλυφθεί πλήρως από… χολυγουντιανές παραγωγές, μόνο με κασκαντέρ και πολύ μοντάζ. Ο νοών νοείτω!
>Δείτε την ποικιλία των μαχαιριών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο https://e-about.gr/product-category/maxairia-sougiades/maxairia/